5 juli 2007

Citatet/DN tänker om

Hur illa jag än tycker om Jyllands-Posten, hur illa jag än tyckte om karikatyrerna och hur väl jag än inser att det inte är någon slump att just nationalistiska Jyllands-Posten valde att håna just muslimerna så beundrar jag i dag Anders Fogh Rasmussens hårdnackade hållning. Han valde att inte klappa muslimerna på huvudet, att inte säga stackare - ni förstår inte bättre, så kom in och drick en kopp varm choklad med mig.

Någon gång, någonstans måste Sverige i likhet med andra västländer försöka besvara frågan vad vi ska göra med konventionsflyktingar som inte kan avvisas men som aldrig kommer att bli några demokrater, utan som tvärtom använder västvärldens frihet för att planera och organisera andra människors ofrihet.

Hanne Kjöller i signerad ledare i Dagens Nyheter den 5 juli 2007. Tänk om DN hade haft denna insikt redan när debatten var som hetast i februari 2006. Då hade kanske opinionen i Sverige varit mera nyanserad och demokratiska krafter i medierna hade kanske kunnat stödja utsatta vänner och kollegor i Danmark. För fler artiklar i ämnet, klicka på etiketten "Muhammedteckningarna" nedan!

4 kommentarer:

Knute sa...

Vi har blivit indoktrinerade att tro på vår egen förträfflighet. Indignationen blir stor om någon har avvikande åsikter. Alla ska tycka likadant, till exempel den absurda ståndpunkten att de muslimska invandrarna kommer att överge sin hederskultur bara de får tillräckligt mycket omvårdnad av socialstaten.

Kanske medias politiska korrekthet börjar få sprickor i kanten, åtminstone tillfälligt i samband med de senaste muslimska terrordåden. Fantastiskt att det finns journalister som vågar vara en liten smula öppenhjärtiga, det är vi inte vana vid. Men när får vi se någon handlingskraft från regeringen?

Anonym sa...

Når dere får se noen handlekraft fra regjeringen, Knute? Jo, det er lett å svare på: Det blir så fort vi selv (i dette tilfellet, dere svensker selv) viser noen handlekraft og stemmer inn en regjering med mot og vilje til å gjøre noe med disse problemene.

Ennå finnes muligheten til å gjøre noe på en rimelig sivilisert måte. Men hvis dere tror SD er det verste rasist-parti som tenkes kan, bare vent noen år og se hva som kommer isteden!

Knute sa...

Sverige har till skillnad från de flesta europeiska länder inget invandringskritiskt parti. Därför dessa öppna gränser och muslimska massinvandring. Södertälje lär ha 50 procent invandrare inklusive andra generationen. Malmö likaså. Landskrona är på god väg. Och så vidare.

Tänkvärt som anonym skrev, att ännu finns tid att göra något åt invandringen på en rimligt civiliserat sätt. Om vi väntar för längen kan det komma värre partier än SD! Bäst att rösta in dem i riksdagen!

Johan Selander sa...

Jag tror det är viktigt att minnas att det inte är muslimer i allmänhet som är demokratins fiender. Många muslimer har kommit till västvärlden för att de avskyr ofriheten och diktaturen i sina hemländer.

Demokratins fiender är i stället de extremistiska islamisterna som avskyr demokratin för att den styrs av människor och inte av Gud. Dessa islamister är lyckligtvis (ännu) i minoritet bland muslimerna. Det gäller, som jag ser det, att föra en politik som gör att de förblir en minoritet - och helst en allt mindre minoritet.

En politik som vänder sig mot muslimer i allmänhet leder bara till att demokratiska muslimer känner sig avvisade och kränkta. I värsta fall skapar det ny extremism.

I stället borde västdemokratierna knyta an till de demokratiska muslimera för att tillsammans med dem bekämpa extremismen.

Och extremismen måste bekämpas med stor beslutsamhet och utan sentimentalitet. Att inbilla sig att västvärlden kan omvända extremister till demokrater i någon meningsfull omfattning tror jag är självbedrägeri.

Det är alltså de islamistiska extremisterna som bör bekämpas - inte muslimer i allmänhet. Det gäller att föra en invandringspolitik som tydligt visar att västvärlden begriper skillnaden.