24 april 2006

Karl Marx och den svarta porten (2)

Karl Marx föddes alltså 1818 i staden Trier, som var sprängfylld av historiska och aktuella motsättningar. Mitt emot huset där han växte upp, hade historiens egen dialektik skapat Porta Nigra, ett väldigt sandstensmonument från romartiden.

Franska ockupationstrupper under Napoleon hade strax före Karls födelse rivit den kyrka som Porta Nigra sedan medeltiden var inbyggd i. Att på det sättet frilägga en hednisk borg på bekostnad av en kristen kyrka var en revolutionär handling i denna starkt konservativa och kyrkliga stad. Och så plötsligt återgick Trier 1815 i Preussisk besittning. Det gamla förtrycket var tillbaka. I vågorna av denna dramatik växte Karl Marx upp.

Det är inte att undra över att han tidigt tog till sig Hegels idéer om den skapande kampen mellan tes och antites. Och att det är intresset, inte idéerna, som styr människors handlande.

Trier var en katolsk stad i en protestantisk militärdiktatur, Preussen. Pappa Marx var judisk advokat. För att få rätt att verka inför domstol valde han att konvertera till kristendomen. Han blev protestant – för det var trots allt den protestantiska minoriteten (300 av 12 000 invånare) som hade makten i Trier.

Advokatverksamheten gick bra och 1819, när Karl var ett år, hade familjen råd att flytta från en hyreslägenhet till en tiorumsvilla, som alltså låg mitt emot den nyligen frilagda Porta Nigra.

”Hans uppväxt lärde honom allt han behövde veta om religionens förföriska tyranni och rustade honom med den dialektiska vältaligheten…”, skriver Marx moderne biograf Francis Wheen (Karl Marx; 1999). Trots att Trier redan hade återförts till Preussen när Karl växte upp, ”dröjde den lockande doften av fransk upplysning” kvar i staden. Karls pappa (och även hans blivande hustru Jenny Westphalens pappa) var t ex med i ett frisinnat sällskap kallat Casinoklubben där liberala idéer ventilerades. Ändå låg den preussiska absolutismen tung över staden. Det är inte orimligt att tänka sig, att stämningen i Karl Marx barndomshem bidrog till att skapa en av hans mest centrala senare begrepp: alienation.

Mycket lite är känt om Karl Marx barndom. Enligt Wheen, som citerar Karl Marx dotter Eleanor, var Karl dock ”en fruktansvärd tyrann gentemot sina systrar”. ”Han tålde inte ens som barn att bli motsagd”, skriver Francoise Giroud i sin biografi över Karls hustru Jenny. Men han var också en ”ojämförlig historieberättare”. Redan som ung lärde han sig långa stycken av Shakespeare utantill.

Man kan lätt föreställa sig honom i Porta Nigras stenborg, iklädd hjälm och träsvärd, högljutt befallande sina småsystrar att marschera hit och dit. Kanske deklamerade han från borgens torn ur Shakespeares Julius Caesar:

”Så här i världen: den är full av mänskor
av kött och blod, med känsel och förnuft,
men jag vet bara en bland alla dessa,
som obetvingligt värnar om sin plats
och ej kan rubbas; jag är denne man.”

Sjutton år gammal flyttade Karl Marx från sin barndomsstad till Bonn för att studera, bl a romersk historia. Han kom också så småningom att översätta Tacitus livfulla skildringar av germanernas historia, Germania. Barndomens lekplats följde honom.

Till den första artikeln:
Karl Marx och den svarta porten (1)

Inga kommentarer: